Dünden bu güne gelenek “Yusuf Amca Dondurmaları”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Okula gidiş ve dönüşlerde günümüzde de çocukların tercihi olan Yusuf Amca’nın dondurma çeşitleri yaz sıcaklarında kendini sahile atan İskenderunluların günümüzde de tercih ettiğine tanık oluyoruz Mithat Paşa Caddesinde…

Gazeteci Serpil Korkmaz, Dondurmacı Yusuf Amca’nın dondurması ile ilgili şu değerlendirmeyi yıllar öncesinden yapmıştı:

“Küçücük el arabasında tertemiz beyaz ceketi ve önlüğü, küçük el arabası, buzlar içinde oturmuş uzun bir dondurma kabı ve her gün evin önünden geçen tanıdık dondurmacınız yıllar öncesinde çocukluğumuzdan bu güne kadar gelen ve kulaklarımızda kalan bir sesle Dondurmaaa… Çilekli… Limonlu dondurmaaaa… Şeklindeki hitabıyla dondurmacı Yusuf amca, bu sesi ile O’nun insan sevgisini de taşıyordu sesinin gittiği her yere…”

Dondurmacı Yusuf Amca ile hiç tanışmamış ancak okula gidip gelirken diğer okul arkadaşları gibi, aldığı bir külah dondurmayı İskenderun sıcağında serinlemek için tükettiğini söyledi.

Yusuf Amca’nın oğlu Yenişehir Mahalle Muhtarı Tevfik Bilen, babadan kalan ve  1944 yılından bu yana yaşayan Yusuf Amca Dondurmaları geleneğini İskenderun’da sürdürüyor. Yusuf Amca dondurmaları işletmecisi Tevfik Bilen Yusuf Amcanın Sakızlı Dondurmaları ile ilgili şunları söyledi:

Özel üretimimiz olan dondurmaları sağlığa uygunluk kurallarına uygun, insanımızın damak tadına hitap eden bir anlayışla üretiyoruz.  Özellikle süt tüketmeyen çocuklar için, Yusuf Amca Dondurmaları elzem bir gıda ürünüdür.  Firmamızda Gıda ve Marka Tescilli ürünler üretilmekte olup, üretimde kullandığımız malzemeler süt, mezdeki sakızı, vanilya ve şeker gibi tamamen doğaldır. Kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır. Yusuf Amca Sakızlı Dondurmaları olarak uzun yıllar kaliteden ödün vermeden üretim yapıyoruz. Sade, Çikolatalı Dondurma, Kakaolu Dondurma, Kavunlu Dondurma, Fındıklı Dondurma, Naneli Dondurma v.b. Yöresel ürünlerimizden Kabak Tatlısı , Ceviz Reçeli ve Peynirli Künefesi ile de halkımızın damak tadına hitap ediyor.” dedi.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.